Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yemekleri

 

Mahlepli Çörek



Diyarbakırlıların ekmek yerine tükettikleri, fırınların en çok pişirileni mahlepli çörek. Kokusu ile kendine çeken, dokusuna ve tadına hayran hayran bırakan bir lezzettir.  


 Beyran



Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki pek çok ilimizde olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de güne bol sarımsaklı etli lezzetlerle başlamak çok yaygın.

Nohut Dürüm



Antep'in meşhur yemeği Haşlanan nohutlar farklı baharatlarla tatlandırıldıktan sonra taze yeşilliklerle karıştırılıp incecik lavaşlara sarılıyor.

Borani


Borani dediysem aklınıza hemen o yoğurtlu ıspanaklı meze gelmesin. Urfa usulü borani bir nevi çorba. Şanlıurfa’nın öne çıkan lezzetlerinden biri olan borani pazıince bulgurdan yapılan minik köfteler ve damak zevkinize göre kuru börülce ya da nohut ile yapılan nefis bir yemek.


Çiğ Köfte



Urfa’da etli yapılan çiğ köfte Adıyaman’da sadece bulgurla yapılıyor. Eğer yapıldığı an yeme şansınız varsa Şanlıurfa usulü hakiki çiğ köftenin tadı bir efsane oluyor.


İçli Köfte


Güneydoğu’da içli köfte her şehirde başka bir isimle anılıyor. Mesela Mardin’de içli köfteye irok deniyor ve kızartılarak yapılıyor. 


Yeni Dünya Kebabı


Halk arasında muşmula ya da malta eriği de denilen yeni dünya ile yapılan kebap Gaziantep mutfağının en özel lezzetlerinden biri.


Simit Kebabı



İnce bulgur ve baharatlarla tatlandırılan kıymadan ince uzun köftemsi kebaplar hazırlanıyor. Parça etli kebaplara kısa bir mola vermek isterseniz Gaziantep’in meşhur simit kebabına bir şans verebilirsiniz. 


İncasiye


Mardin’in Osmanlı Saray Mutfağı’ndan izler taşıyan en lezzetli et yemeklerinden biri de incasiye. Kuru siyah erikle kuşbaşı etin bu leziz buluşmasının damaklarda bıraktığı tat tam anlatılmaz yaşanır türden. 


Cartlak Kebabı



Diyarbakır’ın en meşhur yemekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor cartlak kebabı. İçinde kuzu ciğeriböbrekdalak gibi farklı sakatatlar bulunan cartlak kebabına son dokunuş ise gömlek yağıyla yapılıyor.






Yorumlar