Kabak Çiçeği Dolması
Şevketi Bostan
Ege’nin mutfak şifrelerinden birisi de bu leziz ot. Şevketi bostan kasım ayında çıkan ve bahara kadar toplanabilen bir ottur. Etlisi, zeytinyağlısı ve salatası da yapılan şevketi bostanın en lezzetli halini Urla, Tire, Seferihisar ve Foça’da tatmak mümkün.
Bol limonlu ve zeytinyağlı börülce salatası Ege sofralarının müdavimidir. Meze ve tencere yemeği olarak da hazırlanabilen börülceyi Ege’nin hemen her mekanında tadabilirsiniz.
Ege yemeklerinin vazgeçilmezlerinden birisi de İzmir köfte. Görüntüsü son derece iştah kabartıcı olan İzmir köfte bol salça, uzun ve kalınca şekil verilmiş köfte, iri doğranmış patates domates ve biber kullanılarak yapılan bir Ege yemeği. Hemen her restoranda kolayca bulunabilen bir lezzet olan İzmir köfte, Ege’nin en meşhur yemeklerinden birisi.
Çok sevilen bu eşsiz meze sadece meze olarak değil iç harcı olarak da kullanılmaktadır. Börek ve kanepelere çok yakışan bir lezzet olan fava, kuru bakla ve zeytinyağıyla yapılan iştah açıcı özelliği ile de biliniyor. En lezzetli favayı Ayvalık, Cunda, Kuşadası, İzmir’de ve deniz mahsulleri yapan restoranlarda yiyebilirsiniz.
Otlu börek Ege Bölgesi’nde yetişen ıspanak, pazı, ebegümeci, kuzukulağı gibi otlar ve lorla karıştırılarak hazırlanır. En lezzetli otlu börekleri bölgenin güngörmüş hanımlarının ellerinden yiyebilirsiniz. İlk akla gelen nefis otlu börek noktalarını Alaçatı, Sığacık, Bademli, Şirince olarak sıralayabiliriz.
Keşkek, Anadolu’nun pek çok ilinde pişirilen zengin bir lezzet. Yarma buğday, et ve kemikle yapılan bu özel yemek Ege mutfağında da ilk sıralarda yer alıyor. Yerel yemeklerin servis edildiği Ege restoranlarında bu nefis lezzeti tadabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder