KAYSERİ MANTISI
İç Anadolu ve Kayseri denildiğinde şüphesiz akla ilk gelen yemek mantıdır. Bir hamur yemeği olan mantı sadece Kayseri’de değil tüm bölgelerde çok sevilen yemeklerin başında gelmektedir. İç harcında kıyma, soğan, karabiber gibi farklı tatlar bulunduran mantı, el ile açılmaktadır. Üzeri için ise sarımsaklı yoğurt ve çeşitli soslar kullanılmaktadır ve bu şekilde servis edilmektedir.
Yağlama da yine mantı gibi Kayseri iline ait bir yemektir. Hamur işi olan yağlama da İç Anadolu’nun birçok tadı gibi bölge ile sınırlandırılmamış, ünü her ile yayılmıştır. Kısaca yapılışından bahsetmek gerekirse; öncelikle hamur mayalanır sonra açılır ve tavada arkalı önlü pişirilir. Daha sonra eritilen yağa kıyma, soğan ve çeşitli baharatlardan oluşan iç harç katılır. En son olarak bu harç yağlamaların arasına sürülür ve bu şekilde servis edilir.
Çok lezzetli ve meşhur yemeklerden bir diğeri de Ankara tavadır. Bir et yemeği olan Ankara tava, temelde sote etten ve arpa şehriyeden oluşmaktadır. Arpa şehriyenin üzerine pişirilmiş et dökülerek servis edilmektedir.
Çiğ börek Eskişehir yöresine aittir. Kıymalı bir börektir. Çiğ böreğin diğer böreklerden farkı ise fırında değil, tavada önlü arkalı pişmesidir.
Gazete baklavası, Sivas yöresine ait bir tatlıdır. Adından anlaşılacağı üzere bir baklava türü olan Gazete baklavası, içi cevizli olarak tercih edilen bir baklava türüdür. Hamurunda soda, sirke, un, eritilmiş margarin, yoğurt ve limon suyu gibi farklı malzemeler kullanılmaktadır.
Nohutlu yahni, İç Anadolu Bölgesinin Konya iline özgü yöresel ve çok lezzetli bir yemektir. Nohutlu yahni, nohut, dana eti, soğan ve çeşitli baharatlar yardımıyla hazırlanan meşhur bir yemektir.
Kırşehir yöresine ait olan yoğurt çorbası da sadece kendi sınırları içinde kalmayıp ününü her yere yayan yemeklerden biri olmayı başarmıştır. Özellikle sıcak havalarda tercih edilen yoğurt çorbasının temel malzemeleri ise nohut, yeşil mercimek ve dövmedir. Bunun haricinde biber, patlıcan ve domates de çorbaya lezzet veren önemli malzemelerdir.
Madımak, Yozgat yöresine ait bir yemektir. Adından da anlaşacağı üzere Madımak Otu ile yapılmaktadır. Madımak Otu, İç Anadolu yöresinde çokça bilinen, kuzukulağı giller familyasından, kendiliğinden yetişen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Madımak Otu ile birlikte soğan, biber ve domates de yağda kavrulur. Pişmesine az kala ince bulguru ekleyip karıştırılır ve son olarak tuz ilave edip tatlandırılır. Bu şekilde servis edilir. Yapması kolay ve çok lezzetlidir.
Arabaşı, tavuk suyuyla yapılan ve içinde hamur olan çorba türü bir yemektir. Öncelikle hamur fırında pişirilir. Daha sonra tavuk suyunun bir kısmı ayrılır içine toz biber konulur. Geriye kalan tavuk suyu ise kaynatılır. Hamur küçük baklava dilimleri şeklinde kesilir ve tavuk suyuna ilave edilir. Bu şekilde sıcak olarak servis yapılır.
YAĞLAMA
Yağlama da yine mantı gibi Kayseri iline ait bir yemektir. Hamur işi olan yağlama da İç Anadolu’nun birçok tadı gibi bölge ile sınırlandırılmamış, ünü her ile yayılmıştır. Kısaca yapılışından bahsetmek gerekirse; öncelikle hamur mayalanır sonra açılır ve tavada arkalı önlü pişirilir. Daha sonra eritilen yağa kıyma, soğan ve çeşitli baharatlardan oluşan iç harç katılır. En son olarak bu harç yağlamaların arasına sürülür ve bu şekilde servis edilir.
ANKARA TAVA
Çok lezzetli ve meşhur yemeklerden bir diğeri de Ankara tavadır. Bir et yemeği olan Ankara tava, temelde sote etten ve arpa şehriyeden oluşmaktadır. Arpa şehriyenin üzerine pişirilmiş et dökülerek servis edilmektedir.
ÇİĞ BÖREK
Çiğ börek Eskişehir yöresine aittir. Kıymalı bir börektir. Çiğ böreğin diğer böreklerden farkı ise fırında değil, tavada önlü arkalı pişmesidir.
KEŞKEK
Keşkek de yine İç Anadolu Bölgesinin önemli lezzetlerinden biridir. Koyun eti, nohut ve dövme ile hazırlanan bir yemektir.
GAZETE BAKLAVASI
NOHUTLU YAHNİ
KIRŞEHİR USULÜ YOĞURT ÇORBASI
MADIMAK
Madımak, Yozgat yöresine ait bir yemektir. Adından da anlaşacağı üzere Madımak Otu ile yapılmaktadır. Madımak Otu, İç Anadolu yöresinde çokça bilinen, kuzukulağı giller familyasından, kendiliğinden yetişen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Madımak Otu ile birlikte soğan, biber ve domates de yağda kavrulur. Pişmesine az kala ince bulguru ekleyip karıştırılır ve son olarak tuz ilave edip tatlandırılır. Bu şekilde servis edilir. Yapması kolay ve çok lezzetlidir.
ARABAŞI
Arabaşı, tavuk suyuyla yapılan ve içinde hamur olan çorba türü bir yemektir. Öncelikle hamur fırında pişirilir. Daha sonra tavuk suyunun bir kısmı ayrılır içine toz biber konulur. Geriye kalan tavuk suyu ise kaynatılır. Hamur küçük baklava dilimleri şeklinde kesilir ve tavuk suyuna ilave edilir. Bu şekilde sıcak olarak servis yapılır.
Yorumlar
Yorum Gönder