Doğu Anadolu Bölgesi’nin En Sevilen Yöresel Yemekleri


Evelik Sarması 



Evelik sarması, tıpkı yaprak sarması gibi adını kullanılan bitkiden alıyor. Çok zahmet gerektirmeden kendi kendine yetişen Evelik Otu grip gibi enfeksiyonlara iyi gelirken, aynı zamanda da sofralarımızı da şenlendiriyor.

Accin



Seneler boyunca bambaşka medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kendine özel kültürel dokusuyla gidenleri büyülemeyi başaran Mardin aynı zamanda da oldukça eşsiz bir mutfağa sahip.


Keldoş



Bingöl mutfağı, birtakım malzemelerin farklı kombinasyonlarla denenerek ortaya değişik lezzetlerin çıkmasıyla oluşmuş bir biçimde karşımıza çıkıyor. Köz üzerinde pişirilen keldoş, yapılışı oldukça basit ve tadı damaklarda iz bırakan bir Bingöl klasiği.

Murtuğa


Van denince aklımızda ya göl ya kediler ya da kahvaltı gelir. Lezzetlere odaklandığımız bu yazımızda, biz de bu sefer kahvaltıdan bahsedeceğiz. Meşhur kahvaltısıyla ağızları sulandırmayı başaran Van, her yerde kolayca rastlayamayacağınız farklı kahvaltılık lezzetlere de sahip. Murtuğa da, bunlardan yalnızca bir tanesi.


Doğaba


Ülkemizin en doğusunda bulunan ilimiz Hakkari’nin imza lezzetlerinden olan doğaba, içinde bulunan malzemeleriyle beraber fazlaca doyurucu bir deneyim sunuyor. Nohut, köfte ve kemikli etin uyumuyla harmanlanan doğaba, protein yönünden oldukça yeterli bir seçim olarak karşımıza çıkıyor.


Bükmeli Sırın

Yine bir hamur işi lezzeti olarak karşımıza çıkan bükmeli sırın, Elazığ’ın yöresel lezzetlerinin başında yer alıyor. Özellikle yapılışındaki ve şeklindeki estetikliğiyle iştah kabartan bu özel lezzet, hamur işi severlerin ağızlarını sulandıracak.


Çiriş Ketesi



Ağrı’da yetişen çiriş isimli bitkiden yapılan bu lezzetimiz ise, tam bir ana öğün olmasa da onun kadar doyurucu olma özelliğine sahip.


Hangel



Kars’ın gözbebeği lezzetlerinden hangel, bir kere yiyenin bir daha istemesine neden olan zengin bir lezzete sahip. Bol acısıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakmayı başaran yemek, yoğurtlu sosuyla da içinizi açıyor.


Kayısılı Kavurma



Malatya denince, aklımıza ilk olarak kayısı gelmesi neredeyse kaçınılmaz. Hal böyle olunca da, kayısının olmadığı bir lezzet sunmak da aynı şekilde imkansız hale geliyor.


Büryan



Bitlis’in en bilinen yöresel lezzetleri arasında yer alan büryanı ise, sabah 10’dan sonra bulabilmek pek de mümkün değil. Gününüze özenle pişirilmiş kuzu etiyle başlamaya hazırsanız, Bitlis’e gittiğinizde büryan yapan bir restoran bulmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.

Yorumlar